article-header

News

We stoppen voorlopig met Fairphone Easy

News

Met pijn in ons hart hebben we besloten om te stoppen met Fairphone Easy. 

Met het Fairphone Easy-abonnement, waarbij abonnees een telefoon huren ipv kopen, wilden wij een extra stap nemen in circulariteit. De servicet werd in 2022 in Nederland gelanceerd met het idee om een duurzamer alternatief te bieden voor de gangbaree lineaire benadering, waarbij producten worden geproduceerd, verkocht en weggegooid. Helaas moeten we om verschillende redenen het abonnement op dit moment stopzetten. 

Fairphone Easy was voor iedereen een win-winsituatie. De abonnee kreeg niet alleen een smartphone, maar kon na aankoop ook rekenen op zekerheid. Reparaties en vervangingen waren bij de kosten inbegrepen en gebruikers konden profiteren van gratis jaarlijkse schermreparaties en voorrang bij de customer support. We keken zelfs naar  autoverzekeringen voor inspiratie. Door de abonnementskosten voor bestaande abonnees elk jaar goedkoper te maken, werden ze aangemoedigd om hun toestel te blijven gebruiken. 

Op dit moment ligt de verantwoordelijkheid als het gaat om recycling en refurbishing van smartphones bij de eindgebruiker, en de gemiddelde gebruiker wordt hiervoor mogelijk niet voldoende gestimuleerd. Het gevolg is dat veel oude apparaten ergens in een la belanden en de hoeveelheid elektronisch afval in de wereld toeneemt. Ook hiervoor was Fairphone Easy de perfecte oplossing. Door Fairphone-telefoons te leasen in plaats van ze te verkopen, konden we ervoor zorgen dat de toestellen aan het einde van hun levenscyclus weer bij ons terechtkwamen en op de juiste manier werden refurbished en gerecycled. 

Helaas groeide het aantal nieuwe abonnees niet hard genoeg

In juni 2022 lanceerden we het Fairphone Easy-abonnement als proef in Nederland. We wilden testen hoe goed de dienst het zou doen binnen de relatief kleine Nederlandse markt, om vervolgens uit te breiden naar andere landen. Helaas groeide het aantal abonnees niet zo snel als gehoopt, ondanks lovende kritiek van de pers en zeer positieve feedback van klanten. Uit ons onderzoek bleek dat mensen vijf keer meer geneigd waren om een Fairphone te kopen dan om er een te huren. Maar wat was de reden hiervoor?

De eerste reden was de prijs. Klanten vergeleken de verkoopprijs van de Fairphone 4 met de totale kosten van een Fairphone Easy-abonnement. Op het eerste gezicht leek het veel goedkoper om een toestel te kopen dan er een te leasen. Deze vergelijking hield echter geen rekening met de voordelen van leasen. Abonnees hoeven hun telefoon bijvoorbeeld niet zelf te vervangen of repareren als er iets kapotgaat. Er was een duidelijke communicatiekloof tussen potentiële klanten en onszelf: een kloof die we probeerden te dichten met betere consumentenvoorlichting. En dat ging een tijdje goed. Maar het aantal abonnees begon te stagneren. We realiseerden ons dat het niets met de kosten te maken had. Het was een gedragsprobleem.

Na vele interviews met onze klanten en diverse consumentenonderzoeken kwamen we tot de conclusie dat gebruikers hun smartphones liever wilden bezitten dan huren. Een van de genoemde redenen was privacy, maar de meeste gebruikers leken hun emoties mee te laten wegen in hun beslissing. Een smartphone is veel persoonlijker dan een fiets of een huishoudelijk apparaat. En het werd steeds lastiger om die psychologische barrière te doorbreken, vooral toen we de Fairphone 5 lanceerden. Hoewel we van plan waren om de Fairphone 5 toe te voegen aan ons Fairphone Easy-abonnement, konden we dit niet snel genoeg doen. En ondertussen hadden sommige klanten hun  voorkeur uitgesproken. Zij wilden upgraden. En toen dat niet mogelijk was met Fairphone Easy, begonnen sommigen hun abonnementen op te zeggen.

Dit alles dwong ons om het Fairphone Easy-abonnement onder de loep te nemen en voorlopig op te schorten. We zijn nog steeds een relatief klein bedrijf en met het oog op onze ambities moeten we onze prioriteiten zorgvuldig stellen. Met dat in ons achterhoofd was het zakelijk gezien niet logisch om tijd en geld te blijven investeren in Fairphone Easy, 

Hoewel Fairphone Easy in Nederland verdwijnt, kun je in andere delen van Europa nog steeds een Fairphone leasen. We blijven samenwerken met Everphone in Duitsland en Commown in Frankrijk om het leaseconcept te promoten. En je kunt natuurlijk altijd onze webshop bezoeken om de Fairphone 4 te bekijken. Nu met een vernieuwde camera-ervaring en een nog betere prijs. Het is nog nooit zo eenvoudig geweest om een eerlijke keuze te maken. 

Share this post

Related berichten See all posts

Fairphone Newsletter

Wil je op de hoogte blijven van alles wat met Fairphone te maken heeft?

Blijf op de hoogte van Fairphones ontwikkelingen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg €5 korting op jy volgende bestelling.

De €5 kortingscode zal via mail gestuurd worden. De code kan gebruikt worden op een bestelling boven €75. Hou er rekening mee dat onze voertaal Engels is. Door je aan te melden voor onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze Terms & Conditions en Privacy & Cookies Policy. We vragen om je naam en e-mailadres zodat je onze nieuwsbrief met updates over geweldige projecten kunt ontvangen. Je kunt je toestemming op elk gewenst moment weer intrekken.

Close