article-header

Reuse and Recycling

Je oude telefoons bellen je – ze willen een nieuw leven

Reuse and Recycling

Velen van ons, ongeveer 1,5 miljard mensen, bezitten een gloednieuwe telefoon waar we aan moeten wennen. Dit is meestal slecht nieuws voor onze voormalige trouwe vriend. Onze ‘oude’ telefoon die we de laatste twee jaar steeds bij ons hadden, staat op het punt te verdwijnen naar de donkere begraafplaats voor elektronica. Je snapt wat we bedoelen, hè – die lade of die doos waar we dingen in stoppen die we nog niet meteen willen wegdoen. Misschien vertrouwen we onze nieuwe telefoon nog niet helemaal – dus houden we de oude nog even achter de hand. Of misschien hebben we ergens het gevoel dat dit stukje hardware niet in de vuilnisbak hoort, maar weten we niet wat we ermee moeten doen.

Vervuiling van de woonkamer

Wat de reden ook is, het resultaat is hetzelfde: oude elektronica stapelt zich in de loop van de jaren op, verzamelt stof en ‘vervuilt’ onze lades, kasten of dozen. Op een gegeven moment barst deze overvloed aan ‘misschien-later’-apparaten ons huis uit, en draagt het bij aan de grotere problematiek. Elk jaar wordt er bijna 50 miljoen ton aan elektronisch afval weggegooid, meer dan 6 kilo per persoon wereldwijd.

Wat nou als deze telefoons nog goed te gebruiken zouden zijn? Wat als ze konden voorkomen dat miljoenen kilo’s CO₂ in onze atmosfeer zouden komen? Of dat ze het leven van een kleine zelfstandige in Ghana konden veranderen? Of zelfs alleen maar die gloednieuwe telefoon een beetje eerlijker konden laten zijn?

Steun de strijd tegen elektronisch afval

Wij willen de cirkel van het verspillen van waardevolle bronnen beëindigen en we hebben ambitieuze plannen om het elektronisch afval te verminderen. Help ons om ons doel van het inzamelen 20.000 oude telefoons te bereiken – we zijn er bijna! Samen zijn we er al in geslaagd om meer dan 16.000 oude telefoons te redden uit stoffige lades en vuilnishopen. Als we allemaal even de tijd nemen om die oude toestellen op te duikelen, dan gaan we ons doel voor dit jaar ongetwijfeld halen.

 We willen zoveel mogelijk terughalen uit de materialen die worden gebruikt in elektronica voor consumenten. Jij kunt meehelpen door je aan te sluiten bij ons recyclingprogramma

Sluit je aan bij het Fairphone recyclingprogramma!Door oude telefoons te recyclen en te hergebruiken kunnen we ze ergens anders nieuw leven geven. Of we kunnen de waardevolle materialen zoals goud, koper en palladium eruit halen. We kunnen de invloed op het milieu die het maken van nieuwe telefoons met zich meebrengt, verminderen EN we kunnen de onze lades een beetje opschonen. Zo krijgen we dan de broodnodige ruimte voor die floppy’s uit de jaren tachtig, stukjes koord en losse paperclips.

Vergeleken met al het goede van recycling worden de redenen om oude telefoons in een lade te bewaren een beetje onbenullig. Die back-up? Goedbeschouwd heb je daar alleen je laatste telefoon voor nodig. En dan nog, misschien heeft maar één persoon in huis die nodig (sharing = caring).

Vraag nu je gratis vervoerslabel aan

Hergebruik en recycling begint bij jou. Graaf die oude toestellen uit je lade en begin te recyclen! We beloven je dat we goed voor je oude maatje zullen zorgen: elke telefoon die jij recyclet, is een stap op weg naar een mooiere, eerlijkere toekomst voor ons allemaal.

 

Hoor je dat geluid? Dat is je oude telefoon die je belt en vraagt om hem op een nieuw avontuur te sturen. We laten je even je telefoon opnemen. Begin nu met het aanvragen van je gratis vervoerslabel hier >>

Ben je benieuwd wat er met de oude toestel gebeurt nadat je het hebt opgestuurd? Hier vind je het: wat gebeurt er met jouw toestellen als ze bij onze recyclingpartner aankomen >> (spoiler waarschuwing: 55% wordt gerefurbished, en 45% wordt gerecycled).

Share this post

Related berichten See all posts

 • Closing the loop: The little mainboard that could!

  Closing the loop: The little mainboard that could!

  Allow us to tell you a little story. The story of the little mainboard that could. A couple of months back, we received an old Fairphone 3 through our reuse and recycle program (aka the R&R program), one that had been lovingly used for almost four years at the time. After the phone had been...

  Verder lezen
 • We stoppen voorlopig met Fairphone Easy

  We stoppen voorlopig met Fairphone Easy

  Met pijn in ons hart hebben we besloten om te stoppen met Fairphone Easy.  Met het Fairphone Easy-abonnement, waarbij abonnees een telefoon huren ipv kopen, wilden wij een extra stap nemen in circulariteit. De servicet werd in 2022 in Nederland gelanceerd met het idee om een duurzamer alternatief te bieden voor de gangbaree lineaire benadering,...

  Verder lezen

Fairphone Newsletter

Wil je op de hoogte blijven van alles wat met Fairphone te maken heeft?

Blijf op de hoogte van Fairphones ontwikkelingen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg €5 korting op jy volgende bestelling.

De €5 kortingscode zal via mail gestuurd worden. De code kan gebruikt worden op een bestelling boven €75. Hou er rekening mee dat onze voertaal Engels is. Door je aan te melden voor onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze Terms & Conditions en Privacy & Cookies Policy. We vragen om je naam en e-mailadres zodat je onze nieuwsbrief met updates over geweldige projecten kunt ontvangen. Je kunt je toestemming op elk gewenst moment weer intrekken.

Close