article-header

Product

Cameratest in de realiteit: één maand met de geüpgraded modules

Product

Man, wat heb ik uitgekeken naar de camera upgrades voor de Fairphone 3, eigenlijk al vanaf het moment dat ze nog maar een concept waren! Het is het algemene concept dat me echt aansprak. Dit zijn wij, een klein Nederlands bedrijf, dat tegen alle conventies en trends ingaat die de grote jongens van deze machtige branche gedurende de laatste tien jaar hebben gevestigd. Steeds kortere levensduur, stapsgewijze technische innovaties die aan ons werden verkocht als enorme sprongen voorwaarts, alles ten dienste van de obsessie met technische specs. De afgelopen jaren hebben we deze “innovaties” ervaren in zijn materiële vorm, terwijl het tromgeroffel van onthullingen en ‘releases’ steeds harder werd.

Kleine verandering, groot gebaar

De snelle opeenvolging van deze innovaties heeft ons geleid naar het punt dat de ‘next big thing’ altijd net om de hoek ligt, maar ons eigenlijk zelden verbaast. De race om de rand om de telefoon kleiner te maken, de displays te kunnen vouwen en de hoeveelheid camera’s aan de achterkant, is in volle gang. Begrijp me niet verkeerd, ik zie het aantrekkelijke wel in veel van deze hardware upgrades. Maar is de functionele verbetering tussen deze toestellen groot genoeg om smartphones te behandelen als een wegwerpartikel? Geen antwoord geven… het is een retorische vraag.

 De nieuwe 48MP hoofd- en 16MP selfie camera’s.

Terug naar de nieuwe camera’s en mijn opwinding: ik vind het geweldig dat ze een statement zijn tegen de maken-gebruiken-wegdoen mentaliteit van deze branche. Ik vind het geweldig dat ze de modulariteit verder uitbouwen dan ‘reparatie’. En ik vind de belofte van een verbeterde gebruikservaring in mijn “oude” vertrouwde telefoon geweldig. Alles wat me nu nog te doen stond, was de camera’s uitproberen. Even terzijde, ik ben best een liefhebber van fotografie en ik fotografeer normaal gesproken met een full frame systeemcamera. Om mijn woorden in daden om te zetten, daagde ik mezelf uit om mijn geüpgrade Fairphone 3 een maand lang als mijn enige camera te gebruiken en dan ook alle opties uit te proberen.

Test van de nieuwe camera’s

Laten we snel even kijken naar onze “pagina met de upgrade van camera modules” en de informatie samen doornemen. De eerste concrete verbetering die wordt genoemd is de combinatie van een grotere sensor, intelligente scene opsporing en een hogere dynamische reikwijdte. Mooi, in de praktijk vertaal je dit als de mogelijkheid meer licht te vangen, hulp van de software bij het vinden van de ideale achtergrond voor elk plaatje en verbeterde handhaving van details in zwart/wit. Daar bovenop gebruikt de nieuwe 48MP sensor een techniek die pixelopslag wordt genoemd, om de weinig-licht prestatie van de hoofdcamera nog verder te verbeteren. In situaties waar het licht op zijn best is, gaat het allemaal om de vergroting van de sensors mogelijkheid dat te vangen. Door vier pixels in één grote super pixel te combineren, is de lichtgevoeligheid vier keer toegenomen en zouden we een helder, mooi 12MP beeld in de meeste situaties moeten krijgen.

De volgende twee verbeteringen zijn moeilijk te vatten in voorbeeldfoto’s. Toch zou de snellere autofocus en de “nul sluiter achterstand” het gemak van foto’s maken met de Fairphone 3 moeten verbeteren en hopelijk helpen bij spontane, snelle kiekjes.

Ik ben niet de grootste fan van selfies, maar voor de test heb ik er eentje bijgevoegd om te zien wat deze nieuwe 16MP sensor toevoegt in details en kleuren.

Een maand lang door de lens van onze nieuwe cameramodules

Ik ben geen professional, en ik beweer niet dat ik alle technische details ken. Ik houd gewoon van fotograferen en heb een goed uitgebalanceerde sluiter nodig waarop ik kan vertrouwen. Ik denk dat velen van jullie wel snappen wat ik bedoel. Dus zonder verder gezeur, laat ik hier een selectie zien van mijn favoriete foto’s van de afgelopen weken, om je een realistische indruk te geven van wat vrijwel iedereen met deze camera kan bereiken. Dit zijn allemaal jpegs, zo uit de camera van de telefoon, geen zoom, bijsnijden, bewerking, behalve hier en daar de Android 10 zelfvergroting.

Ik heb mijn best gedaan uitdagende plekjes te vinden, om de sensor van de camera tot het uiterste te testen, terwijl ik bleef zoeken naar plaatjes die ik ook zou willen schieten met mijn eigen camera. Veel contrast, donkere schaduwen, lichte highlights, laat-op-de-avond plaatjes met weinig licht en frames met achtergrondlicht en veel kleur. Ik laat de foto’s hier voor zichzelf spreken; jij mag ze beoordelen.

Plaatjes met weinig licht

 

 
 

 

Scènes met achtergrondlicht

 
 

HDR foto’s

 
 
 

Close-ups

 
 
 

De ‘verplichte’ selfie

 

 

Nu je hebt gezien wat ik tot nog toe uit de camera’s heb gehaald, ben ik benieuwd naar jouw ervaringen – en we zouden dolgraag jouw favoriete foto’s willen zien. Je kunt ze met ons delen, via #shotonfairphone op Instagram of Twitter. Als je vragen hebt over het gebruik van de camera, ga je gang en stel ze hieronder in het commentaar. Ik zal ze op het forum beantwoorden.

Share this post

Related berichten See all posts

Fairphone Newsletter

Wil je op de hoogte blijven van alles wat met Fairphone te maken heeft?

Blijf op de hoogte van Fairphones ontwikkelingen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg €5 korting op jy volgende bestelling.

De €5 kortingscode zal via mail gestuurd worden. De code kan gebruikt worden op een bestelling boven €75. Hou er rekening mee dat onze voertaal Engels is. Door je aan te melden voor onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze Terms & Conditions en Privacy & Cookies Policy. We vragen om je naam en e-mailadres zodat je onze nieuwsbrief met updates over geweldige projecten kunt ontvangen. Je kunt je toestemming op elk gewenst moment weer intrekken.

Close