article-header

Geen onderdeel van een categorie

Van afval iets moois maken

Geen onderdeel van een categorie

Bij Fairphone zijn we ons er heel erg van bewust dat ons bedrijf een beetje een paradox is: wij vinden het belangrijk om de tekortkomingen openbaar te maken van een branche waar we zelf deel van uitmaken. Dit betekent dat, terwijl we er aldoor naar streven eerlijker, groener, beter te zijn, er geen ontkomen aan is dat we zelf onderdeel van het probleem zijn.

Deze organisatorische paradox heeft ons wel geïnspireerd tot onze meest actuele samenwerking: maak kennis met vanPlestik, een 3D printbedrijf in Amsterdam. Net als Fairphone zijn zij een klein bedrijf dat buiten de geijkte patronen denkt en werkt. We doen allemaal ons best om de plastic consumptie te verminderen. vanPlestik benadert het probleem vanuit een andere hoek: lokaal, rendabel hergebruik van plastic en recycling.

Neem een kijkje achter de schermen van onze samenwerking met vanPlestik.

Een van onze voornaamste doelen bij Fairphone is om recyclingmethodes te onderzoeken en te verbeteren. Ons unieke modulaire ontwerp maakt al een efficiëntere manier van recycling mogelijk (en vergeet niet het gemakkelijk repareren, hergebruiken en geschikt maken voor andere doelen). Onze verpakking is biologisch afbreekbaar, en we zijn actief in een aantal projecten gericht op de circulaire economie. Maar de laatste tijd zat iets ons dwars: 3.700 dunne plastic achterkanten die we voor recycling hadden verzameld. Uiteraard zijn we immense voorstanders van ‘traditionele’ recycling en moedigen we iedereen aan deel te nemen aan ons Hergebruik en Recycling programma. Maar we willen ook nadenken over verschillende aspecten van hergebruik, over de voortdurende waarde van het materiaal in onze telefoons.


The story continues: Het verhaal gaat verder: wees als eerste op de hoogte van onze volgende grote stappen dit jaar.

Schrijf me in


This is where vanPlestik entered the picture. They use plastic waste as raw material for their 3D printers, turning would-be-waste into high-quality objects such as furniture and custom parts for local businesses. They are the perfect allies to give new life to our phone covers, which totaled 73kg of plastic. vanPlestik used their 3D printing techniques to create furniture for us to use in our office and at events – some pretty unusual conversation starters! You can see the process from the first designs to the finished 3D-prints in the video above.

 

Van 73 kg plastic afval naar 3D geprint meubilair – De transformatie is compleet

Onze recyclingdoelstellingen gaan verder dan alleen plastic, uiteraard. Elektronisch afval is een immens, wereldwijd probleem, en één manier om dat aan te pakken is door al het materiaal uit onze telefoons zo lang mogelijk te gebruiken. Voor Fairphone en vanPlestik werkt het erkennen van onze beperkingen als kleinere bedrijven in ons voordeel: we gebruiken onze rol van pioniers binnen de branche, we zijn gedreven om creatieve oplossingen te vinden die inspireren tot een bredere verandering.

Bedankt dat jullie ons die ruimte gunnen, met jullie steun en persoonlijke motivatie voor een eerlijkere toekomst. Doorgaan met samen werken, denken en oplossen brengt ons stap voor stap verder.

Bezit jij één van de 1,6 miljard telefoons, weggestopt in de hoekjes van lades en kasten? Die vergeten telefoons zitten vol met waardevol materiaal dat steeds weer opnieuw kan worden gebruikt.

Geef je oude telefoon een toekomst met ons recycling-programma.

Share this post

Related berichten See all posts

Fairphone Newsletter

Wil je op de hoogte blijven van alles wat met Fairphone te maken heeft?

Blijf op de hoogte van Fairphones ontwikkelingen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg €5 korting op jy volgende bestelling.

De €5 kortingscode zal via mail gestuurd worden. De code kan gebruikt worden op een bestelling boven €75. Hou er rekening mee dat onze voertaal Engels is. Door je aan te melden voor onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze Terms & Conditions en Privacy & Cookies Policy. We vragen om je naam en e-mailadres zodat je onze nieuwsbrief met updates over geweldige projecten kunt ontvangen. Je kunt je toestemming op elk gewenst moment weer intrekken.

Close